Logen 519 Nordstjärnans historia

Historik för Nordstjarnan

Axplock ur logens verksamhet under 120 år

1910 startade föreningen upp bibliotekverksamhet och därmed fick Vaggerydsborna tillgång till bokkunskap.

Det första biografföreningen startade 1914. Därefter körde man fasta föreställningar lördagar och söndagar från och med 1915. För 25 öre för vuxna och 15 öre för barn kunde man se ”Svunnen lycka” – ett sjömans/kärleksdrama eller komedin ”Jakobs arv”.

Den handlade mycket om sång och musik i de tidigare ären. Mässingssextett bildades redan 1894 och några år senare en manskör som sedermera kallades Sångarbröderna. De kom att glädja samhällsborna under många år.

Redan tidigt i logens verksamhet bildades ”Självhjälpsföreningen” som var en sjukkasseförening.
Idrott har präglat logens verksamhet under alla år. Där förekom friidrott och gymnasik, tennis och bordtennis, badminton och inte minst fotboll. Logens har vunnit riksmästerskapen i fotboll under fem år. Därtill kan man också nämna all motionsverksamhet som fortfarande spelar en stor roll i dagens verksamhet.

1929 köpte logen Bäckalyckan att använda som sommarhem, vilket man gjorde fram till mitten av 70-talet då Bäckalyckan byggdes till för att omsluta året-runt-Verksamhet.

1985 startade vi upp studiecirkeln ”Gamla Vaggeryd” som blev oerhört populär under en följd av år. Allt material inspelades på video och är bevarat till eftervärlden. Videon finns att låna

År 2003 så är det 40 år sedan vi startade våran populära tipspromenader på Bäckalyckan. Även det är en form av motion både för hjärnan och kroppen i övrigt.

Korpfotboll och famedans är två andra aktiviteter som fortfarande finns med i programmet.

2008 var det dax igen att bygga ut lite

I samband med att NTO i Vaggeryd Fyllde 100 år utgavs en bok med samma namn. Där kan man fördjupa sig i en rad olika händelse under logens levnad

IOGT-NTO
Box 12825
Stockholm Sweden
08-672 60 00